ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που αφορούν στην επιστήμη της οδοντιατρικής.
Οδοντίατρος Σταύρος Κυρίτσης

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθαρισμό δοντιών;

Ο κάθε άνθρωπος σχηματίζει οδοντική πλάκα και πέτρα με έναν δικό του ρυθμό. Άλλο άτομο μπορεί να χρειάζεται καθαρισμό δοντιών κάθε χρόνο και άλλο κάθε 3 μήνες. Ένας ασφαλής μέσος όρος είναι 2 φορές το χρόνο

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα, που είναι και ο λόγος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, σχηματίζεται στο στόμα μας κάθε 12-48 ώρες. Έτσι, για να έχουμε με σιγουριά ένα καθαρό και υγιές στόμα, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα.

Ο καθαρισμός λευκαίνει τα δόντια;

Βασικός λόγος που γίνεται ο καθαρισμός είναι η υγεία του στόματος και των δοντιών. Με την αφαίρεση των χρωστικών, της πέτρας και με το γυάλισμα των δοντιών που ακολουθεί τον καθαρισμό, αποκτούμε ένα πιο λευκό χαμόγελο. Εξειδικευμένη εργασία, όμως, για να λευκάνουν τα δόντια, είναι η λεύκανση.

Η λεύκανση χαλάει τα δόντια;

Η λεύκανση με οδοντιατρικά υλικά και όχι φαρμακευτικά προίοντα ή προιόντα του σούπερ μάρκετ, εγγυάται την υγεία των δοντιών καθώς αυτά λευκαίνουν. Βλέπετε, η διαφορά των οδοντιατρικών υλικών, είναι οτί ελέγχονται από οδοντιατρικούς οργανισμούς, εξειδικευμένους για την υγεία των δοντιών. Οι φαρμακευτικοί οργανισμοί ή οι οργανισμοί προιόντων και τροφίμων, έχουν άλλα κριτήρια, σαφώς πιο γενικά, με αποτέλεσμα τα υλικά που εγκρίνουν να μην εγγυώνται ούτε το αποτέλεσμα ούτε την υγεία των δοντιών.

Σε ποία ηλικία πρέπει τα παιδιά να ξεκινήσουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο;

Η πρώτη εξέταση της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών των μικρών μας ασθενών, γίνεται από τον παιδίατρο, ο οποίος είναι ενημερωμένος για τα απλά προβλήματα που συναντάμε στις μικρές ηλικίες. Αν λοιπόν δεν συντέχει κάποιος λόγος, τα παιδία πρέπει να επισκέπτονται το οδοντιατρείο, μετά τα 5 έτη για να ξεκινήσουν το προληπτικό προγράμμα προστασίας των δοντιών τους.

Πότε πρέπει να ξεκινάμε το βούρτσισμα των δοντίων στα παιδιά;

Με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στο στόμα των παιδιών, πρέπει να ξεκινάει και η φροντίδα τους .

Βλέπω τα ούλα μου να ματώνουν. Πρέπει να ανησυχίσω;

Η αιμορραγία στο στόμα, όπως και στο υπόλοιπο σώμα μας, δεν είναι κάτι φυσιολογικό, ούτε κάτι που πρέπει να αφήνουμε να συμβαίνει. Η αιμορραγία υποδηλώνει φλεγμονή των ούλων, που πρέπει να θεραπεύεται για να μην εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη τους.

Οι φρονιμήτες πρέπει να βγαίνουν;

Οι φρονιμήτες ή αλλίως τρίτοι γομφίοι, είναι δόντια υπολλειματικά της εξέλιξης του ανθρώπου και δεν χρειάζονται για να γίνεται σωστά η μάσηση. Αν συνυπολογίσουμε τα ορθοδοντικά προβλήματα που δημιουργούν και την ευκολία με την οποία χαλάνε, καλό θα ήταν να γίνονται εξαγωγή τους.

Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής αποκλειστικά με ραντεβού.
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 13.00-21.00 και Τρίτη-Πέμπτη 11.00-21.00.
Τα έκτακτα αντιμετωπίζονται άμεσα, μετά από συνενόηση με τον ιατρό.

210 4910437